15 januari 2010

It's Alive!!

Jag startade en ny surdeg i söndags och igår morse var det dags för sista matningen innan den skulle in i kylen... Eftersom man då häller bort en massa överflödig surdegsgrund så tänkte jag startade testa jäskraften i min rågsur. Det blev riktigt bra!! Nu när min rågsurdeg officiellt lever så måste jag nästan döpa den, arbetsnamnet har varit "Råger" av uppenbara skäl (rådsurdeg) men det känns liiite cheesy. andra namnförslag? Det är i alla fall en han, och han föddes den 10 januari 2010 =)

Här är resultatet;
Segt, saftigt, lagom stora hål, riktig skorpa, vääldigt gott! nästa gång ska jag testa att ha i lite linfrö och lite extra salt, nån som har nåt annat förslag?
Brödet består av 100g surgdegsgrund som jag matat upp med 1,5dl rågmjöl, 2,5dl vetemjöl och 3,5dl vatten och låtit växa över dagen (kanske 10 timmar)

Sen har jag blandat surdegen med strax över 3 dl vatten, drygt 11 dl mjöl (40-60 dinkel och vetemöl special) samt salt. låtit jäsa ca 3,5 timmar i stoooor bunke =) Under jäsningen vek jag degen för att få in luft i den (typ 4 gånger). Degen är kladdig, mycket kladdig och seg. Det svåraste var dock inte att forma limporna (vilket jag gjorde på ett ordentligt mjölat bord) utan att flytta över dem till den varma plåten. nästa gång ska jag forma dem och lägga upp dem på bakplåtspapper och sen flytta hela alltihopa mha skärbrädan eller en kartong eller nåt...

De är gräddade på förvärmd plåt (275 grader, sänkte till 250 när jag satte in bröden) i botten hade jag ett litet plåtfat som jag la isbitar på för att få ånga i ugnen.
Efter 15 min vädrade jag och sänkte till 200 grader och gräddade ytterligare 20 minuter.

Första mackan blev med smör, mosarella, tomat salt och peppar... yummie!!!

ALL inspiration till surdegen och detta bröd kommer från denna fantastiska brödblogg; http://paindemartin.blogspot.com/

2 kommentarer:

Karin sa...

ser jättegott ut!

Minellie sa...

Var väldigt gott om jag får säga det själv =)