25 april 2008

Brödbak

Idag har jag köpt en cykel!! Har ingen aning om vad det är för märke eller ens ursprungsfärg på den, men den rullar, har relativt nya däck, 21 växlar (nästan alla funkar) och fungerande bromsar!! 400kr fick jag betala och det enda som behöver fixas är en hel sadel, vilket jag ju har en från min förra cykel. Jag tänkte även måla om den i en mer enhetlig färg än svart/röd/ljusröd/vit-flammig.

Idag har jag även varit duktig, var påväg att ställa in simningen eftersom jag inte var säker på när lilla vovven (som vi är hundvakt åt i helgen) skulle komma. Dumt att inte vara hemma då tyckte jag. MEN, Sushi kunde åka och simma ännu tidigare än vanligt idag så vi tog oss iväg i alla fall och hade god marginal till tidigaste troliga ankomst. Såpass god marginal att vi även han med lunch och en sväng till biltema för att köpa färg till min cykel =)

Simpasset blev ett bra simpass, jag tog i ordentligt och kände att hela koppen fick en genomkörare. Att bassängen var spegelblank och tom när vi anlände inspirerade lite extra tror jag!

Kvällen avslutades med god middag (karré m ugnsrostade rotsaker och gorgonzola-sås), mys framför TVn med både sambo och hund samt brödbak! Jag försöker äta efter GI-modellen så det blir inte särskilt mycket bröd för min del, men ibland är det riktigt, riktigt gott med en kopp te och ostmacka och då blir det antingen något mer eller mindre svart bröd med mycket frön i, eller något hembakat. Jag är dock inte världsbäst på att baka bröd så jag brukar utgå från något recept och sen experimentera lite.

1/2 paket jäst
5 dl vatten
10-13 dl mjöl (dinkel eller fullkornsdinkel använder jag, ibland blir det rågmjöl)
1msk sirap
1/2 msk salt
+ utfyllnad av valfritt slag, ganska mycket utfyllnad (se nedan)

(Ljummet vatten, lös jästen. Häll i allt utom mjöl, blanda. häll i mjölet om tills smidig deg. Jäs ca 40 min. Knåda, gör limpa eller bullar, jäs 30 min)

225 grader 10-12 min (mer om du gör limpa)

Om man använder lingon(sylt) eller annan blötare utfyllnad behövs mer mjöl. Jag fyllde idag ut med linfrö (1/2 dl ungefär), solrosfrön (ett par nävar), grovt rivna morötter (ca 2,5dl) samt 1dl boveteflingor.
Det blev snäppet för mycket utfyllnad, funderar på att byt boveteflingorna mot något icke-absorberande som valnötter eller att helt enkelt bara skippa dem. Eller byta ut något annat mot psylliumfrön... Morötterna var dock en solklar hitt, mycket saftigt!!!

Har ni andra några riktigt bra brödrecept ni vill dela med er av?? Strunta i om det inte är GI, det kan jag säkert anpassa lite själv ;)

Dagsapport; Simning, 1550 meter 40 minuter, 4667 steg

2 kommentarer:

Sooz sa...

Mmm... bröd :)
jag har ätit lite för lite och motiionerat lite för mycket idag tror jag.. blev bara lax, ris och haricot vert till middag och förutom simningen också närmare 7k steg.. plus då en massa skratt på en helt suverän föreställning ikväll :)

Martina sa...

Uh, tom och spegelblank bassäng, jag är mycket avundsjuk. Så bra kommer det antagligen inte att vara på måndag (ska du fara och simma på måndag förresten, och isåfall vilken tid?).

Apropå bröd, det här är lättbakat och gott:

Enkla långpannebrödet

50 g jäst
5 dl 37 gradigt vatten
1 msk rapsolja
1 msk flytande honung
1 tsk salt
2 dl havregryn
4 dl kruskakli
3 dl grahamsmjöl
1 dl grovt rågmjöl
4 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Häll över lite ljummet vatten och rör ut jästen, tillsätt sedan resten av
vattnet. Blanda ner alla ingredienser förutom vetemjölet. Arbeta ihop till en deg. Tillsätt sedan
vetemjölet tills degen blir smidig och fin. Låt jäsa under bakduk ca 20-30 minuter. Arbeta degen lite
mer. Lägg i smord långpanna (eller klädd med bakplåtspapper), platta ut degen i långpannan. Skär i
lagomt stora rutor med kniv. Låt jäsa 30 minuter till.

Sätt ugnen på 225 grader. Grädda sedan bröden i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. Låt svalna på galler.