Något försenat, men här kommer det utlovade receptet på vörtbröd (blev riktigt mumsiga)
Receptet kommer mer eller mindre rakt ur Rutiga kokboken från 1980, sid 530 ;)
Det blir fyra limpor, jag brukar göra 2 med russin och 2 utan. mest för att jag inte vill a russin men sambon vill... Detta innebär att jag får knåda in russinen i halva degen efter jäsning. Lite tungarbetat, men det funkar och limporna får jättefin konsistens av allt knådande ;)
4dl Porter (ska egentligen vara vört, men det är lite knepigt att få tag i)
5dl rågmjöl, gärna grovt
4st pommeransskal
75g margarin eller smör
5dl mjölk
75g jäst
2 dl sirap (gärna mörk)
0,5 msk salt
ca1,5L mjöl (lantvetemjöl el dyl)
ev. russin ca 1dl (till alla 4 limporna)
Koka portern och slå över rågmjölet i en bunke. Se till att portern verkligen kokar... kolsyran gör att den ser ut att koka långt innan den faktsikt börjat koka!
Rör Porter och rågmjäl till en slät det, täck över med plastfolie och låt stå i rumstemperatur till nästa dag
Koka pommerensskalen i vatten tills de blir mjuka, skär bort "det vita" och finhacka skalen
Smält fettet i en kastrull, häll på mjölken och värm till 37grader´, lös jästen i lite av degspadet och häll sedan jästblandning och resten av degspadet på "råggröten"
Tillsätt sirap, salt, (russin) och pommeransskal) --> blanda noga!
Arbeta in vetemjöl till en fast deg
Låt jäsa till dubbel storlek (30-45 min)
Knåda degen på bakbord och arbeta in resten av mjölet
Dela degen i 4 delar, rulla varje del till en slät längd och lägg längderna brevid varandra i en smord långpanna (eller semidjup plåt).
Pensla olja mellan längderna så är de lättare att få isär sen =)
Nagga med gaffel
Jäs till knappt dubbla storleken,dvs ca 30min
Grädda i botten av ugnen i 200 grader, 50-60 minuter!
Pensla bröden med sirap blandat med hettvatten strax innan de är dags att ta ut.
Låt bröden svalna på galler.
Ett av få bröd som är godast när det inte är nybakat =)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar